Lab Zine#1: Ruimte, Ervaring Leiderschapsretraite

Ann deed in 2016 mee aan de leiderschapsretraite in Umbrië, Italië. Het was een intense ervaring: 'Ik ben diep gegaan, maar nooit ongelukkig geweest. Het was een persoonlijke reset.'

De ruimte van intuïtie

Ann deed in september 2016 mee aan de Your Lab leiderschapsretraite in Umbrië, Italië. Ze doet verslag van haar ervaring en wat de retraite haar heeft gebracht.

 

Tekst: Robin van den Maagdenberg

 

‘Al een tijdje had ik een onderhuids gevoel, alsof ik op iets aan het broeden was. Toen ik ergens iets las over de Your Lab leiderschapsretraite – met name het stuk over ‘niet-weten’  – was ik meteen getriggerd. In een zakelijke context moet alles zo uitgestippeld zijn, zo gecontroleerd. Ik had al lange tijd het gevoel: Zo werkt het leven niet, er is geen stip aan de horizon, wel een horizon. Ik ben geen plan aan het aflopen. Ik leef steeds duidelijker vanuit mijn eigen waarden, en zo kom ik vooruit. Wat mij betreft kunnen bedrijven het best investeren in een klimaat waarin iedereen vanuit een innerlijke behoefte aanvoelt wat zijn/haar natuurlijk rol en bijdrage is. Zodra je echter veel mensen bij elkaar zet in een team is er blijkbaar toch snel behoefte aan kaders, aan voorspelbaarheid, aan die stip. Alsof de angst dan toeslaat, en daarmee de kaders die vrijheid ontnemen.

 

Ik handel zelf vooral vanuit intuïtie. Vandaar die interesse in het ‘niet-weten’. Tijdens de retraite zag ik in dat dat begrip oneindig veel laagjes heeft. Het is niet zo dat je het weten totaal los moet laten, als je maar inziet dat niets gaat volgens vooropgezet plan. Dat betekent niet dat je geen regie kan nemen in je leven. Als je op je intuitie durft te varen, komt het ‘weten’ uit een andere bron. Alsof het tot je komt.

 

Dit is het meest intense proces wat ik ooit beleefd heb.Ik ben diep gegaan, maar echt geen moment ongelukkig geweest. Het was een persoonlijke reset.

 

Ik kwam uit de retraite met een ongelooflijke kracht, maar wel kracht die gepaard ging met openheid en kwetsbaarheid. Ik heb toen besloten opnieuw te beginnen. Diep vanbinnen wist ik onmiddellijk hoe ik dat moest doen. Eerst rusten, fysiek weer in balans komen, de dingen oppakken waar ik altijd energie van kreeg: wandelen, zwemmen, lezen en goed leren ademen. Het was alsof alles samen kwam. Ik moest ook wat confrontaties aangaan, dingen opschonen. Het was het meest intense proces wat ik ooit beleefd heb. Ik ben diep gegaan, maar echt geen moment ongelukkig geweest. Het was een persoonlijke reset. Maar geen reset waarna ik allerlei andere wegen in wilde slaan, dat was een vlucht geweest. Wat ik nu doe, als architect, ligt al zo dicht in de buurt bij wat ik het liefst wil doen. De reden dat het nog niet liep, lag echt in mezelf. De vrijheid dus ook.’

 

Van 22 – 27 mei organiseren we weer een leiderschapsretraite in Italië, schrijf je in voor een van de laatste plekken: https://yourlab.nu/retreat/zakelijk/

Deel dit artikel: